Strandsskyddsprincipen för attefallshus

Strandskyddsdispens

Om du ska utföra en åtgärd inom ett strandskyddat område måste du ansöka om strandskyddsdispens.

Vad innebär strandskyddet?

Strandskyddet innebär bland annat förbud mot byggandet av byggnader, tillbyggnader, ändrad användning av byggnader, anläggningar, muddringar, trädfällning, schaktning och utfyllnader med mera.

Observera att även bygglovsfria åtgärder, till exempel friggebodar, attefallshus, staket och bryggor, kan kräva strandskyddsdispens.

Ansökan om strandskyddsdispens

Om du ska utföra en åtgärd inom ett strandskyddat område måste du ansöka om strandskyddsdispens. Din kommun tar ut en avgift för att handlägga din ansökan. Du ansöker om strandskyddsdispens via e-tjänst eller på samma blankett som för den åtgärd du avser att utföra. Längst ner på sidan har vi listat olika lov som krävs beroende på vilken åtgärd du ska utföra.

Bygg- och miljönämnden kan ge dispens från strandskyddsbestämmelserna om det finns särskilda skäl. Tänk på att Länsstyrelsen har tre veckor på sig att granska strandskyddsdispensen efter att beslut har meddelats från bygg- och miljönämnden. Hör av dig till kommun om du vill veta om din fastigheten omfattas av strandskyddat område.

Bilagor vid ansökan om strandskyddsdispens

Vilka bilagor du ska bifoga med din ansökan om strandskyddsdispens beror på vilken åtgärd du planerar. I våra guider för olika åtgärder som kan kräva strandskyddsdispens framgår vilka bilagor du ska bifoga. Generellt gäller att du ska bifoga en beskrivning av åtgärden med uppgift om hur och när, samt anledning till den planerade åtgärden. Kommunen ser gärna att du även bifogar fotografier/fotomontage som förtydligar ansökan.

Om strandskyddet

Strandskyddet syftar till att ge allmänheten tillgång till stränder för friluftsliv samt att ge goda livsvillkor för växt och djurliv. Generellt gäller strandskyddet 100 meter från strandlinjen upp på land och lika långt ut i vattnet vid alla sjöar, hav och vattendrag i Sverige. I vissa områden i Stockholms län är strandskyddsområdet utökat till 300 meter, främst inom områden av riksintresse för naturvård och friluftsliv. Inom områden med detaljplan kan dock förhållandena vara annorlunda.